Pages

Monday, 30 April 2012

10 Pelabuhan Kapal Tertua dan Terindah Di Dunia

Pelabuhan adalah sebuah fasilitas di ujung samudera, sungai, atau danau untuk menerima kapal dan memindahkan barang kargo maupun penumpang ke dalamnya. Pelabuhan biasanya memiliki alat-alat yang dirancang khusus untuk memuat dan membongkar muatan kapal-kapal yang berlabuh. Berikut adalah 10 Pelabuhan Kapal Tertua dan terindah di Dunia


1. Dubrovnik, Kroasia
Bisa dibilang pelabuhan ini adalah lokasi wisata yang paling menonjol di pesisir laut Adriatik, dan Pelabuhan Dubrovnik masuk ke dalam salah satu Situs Warisan Dunia UNESCO. Pelabuhan ini telah beroperasi sejak abad pertengahan dan dianggap pelabuhan tersibuk di eropa pada masa itu.

GAMBAR Kemalangan Kapal Layar Dengan Paus

Kemalangan secara tidak sengaja antara ikan paus yang
terlanggar kapal layar milik Paloma Werner dan Ralph Mothes,
iaitu pengendali The Cape Town Sailing Academy.MEARSK LINE Tempah kapal terbesar Daewoo Shipbuilding
Dalam keghairahan sesetengah daripada rakyat 1Malaysia membandingkan betapa tertinggalnya Proton dengan syarikat Korea hakikatnya ramai yang tidak sedar bahawa negara itu sudah lama bermain dan bernafas minyak dan kejuruteraan. Suka untuk dikongsi bersama sekutu, Lee Myung-bak, Presiden Korea Selatan, adalah antara tenaga kerja yang terlibat dalam pembinaan jambatan Pulau Pinang. Zaman tersebut Proton baru bekerjasama dengan Mitsubishi mengeluarkan Saga manakala Korea sudah pun membina antara jambatan terpanjang dunia. Apa yang ingin disampaikan ialah Korea telah membina asas kejuruteraan berpuluh tahun lebih awal daripada kita dan tidak hairan di mana mereka berada sekarang ini.

Kontena MEARSK LINEFriday, 27 April 2012

Kapal korek di Batu Gajah
RM420,000 Kos Apungkan Semula Kapal Korek, Warisan Industri Bijih Di Perak


Sejumlah RM420,000 dibelanjakan bagi mengapungkan semula kapal korek, warisan peninggalan industri bijih timah di Daerah Kinta yang kini menjadi salah satu daya tarikan pelancong ke negeri Perak.
Exco Pelancongan negeri, Datuk Hamidah Osman, berkata, kapal korek itu dihadiahkan oleh Malaysian Mining Corporation (MMC) kepada kerajaan negeri pada tahun 1990an.

Lagi Alamat KapalAddress
c/o QSA Marine & Logistics Pte
14-07, Fortune Centre
190, Middle Road
Singapore. 188979
Telephone
+65 6 275 5333
Facsimile
+65 6 275 4333


 is located at:
388 Jalan Ahmad Ibrahim 
Singapore 629157
Tel : (65)-68611711
Fax: (65)-68622336
Marketing Matters
Email: marketingdepartment@choffshore.com.sg
Fleet HR
Email: crewing@choffshore.com.sg

Sunday, 15 April 2012

Pameran Titanic 100 tahun
pameran Titanic 100 tahun di Marina Bay Sands. Apa yang ada disitu cuma koleksi kecil artifak yang dibawa oleh Titanic Inc. Dibawah ialah Muzium Titanic yang terletak di Pigeon Forge, Tennessee. Ianya muzium yang berbentuk bahagian depan Titanic pada skala separuh. Didalam muzium ini pelbagai artifak yang dibawa naik oleh Titanic Inc dipertontonkan kepada umum. Titanic Inc juga mempunyai satu lagi muzium serupa di Branson, Missouri.Harga masuk kedua-dua muzium ini ialah USD 10. So kalau anda miss pameran Titanic di Singapura anda hanya boleh melihat artifak kapal bersejarah ini di dalam dua muzium ini.Lokasi Tempat Mangsa Titanic Tertanam Ditemui

NEW YORK : Rangka tulang mangsa kapal penumpang Titanic yang karam di Lautan Atlantik mungkin tertanam dalam lumpur di dasar laut itu, kata seorang pegawai persekutuan kelmarin.
Satu gambar yang dirakamkan pada tahun 2004 tetapi didedahkan buat kali pertama pada minggu lalu menunjukkan sehelai kot dan kasut but di dalam kawasan berlumpur di lokasi kapal tersebut karam.
Pegawai itu, James Delgado yang merupakan Pengarah Warisan Maritim di Pentadbiran Atmosfera dan Lautan Kebangsaan (NOAA) memberitahu agensi berita AP, kasut yang terdapat pada dasar laut tersebut bukan terkeluar dari sebuah beg milik penumpang lain.
Gambar itu dirakamkan semasa satu ekspedisi NOAA dan pengasas pencari bangkai kapal Titanic, Robert Ballard dilancarkan pada tahun 2004.

Wednesday, 11 April 2012

10 kapal persiaran terbaik dunia

1.Holland America Lines
2.Cunard Lines
3.Crystal Cruises

(Gambar & Video) Letupan Pelantar Minyak di Mexico

COPY Berita Semasa . com


Pada 22 April yang lalu, sebuah pelantar minyak di Mexico telah terbakar. Yang bahayanya ketika ini akibat daripada kejadian ini kemungkinan bencana yang lebih besar akan berlaku. Ini kerana, selepas pelantar minyak di Mexico ini meletup dan terbakar, pelantar tersebut telah runtuh dan tenggelam ke dalam laut dan mendarat di atas lubang penggerudiannya kira-kira 1.7km jauh ke dalam laut. Lubang penggerudian tersebut telah bocor teruk dilanggar bangkai pelantar tersebut. Akibatnya ia melepaskan kira-kira 200,000 tong minyak mentah ke laut sekeliling dalam sehari pada mulanya. Dan untuk menutup semula lubang penggerudian tersebut bukanlah tugas yang mudah dan ianya adalah misi mustahil berbekalkan teknologi sedia ada. Sehingga kini lubang tersebut masih bocor dan melepaskan minyak mentah lebih daripada satu juta gelen minyak seminggu tanpa henti sejak 22 april lalu.Pelantar Minyak Di Perairan Terengganu

Jack Up Rig

Kapal Vessel atau kapal pengangkut sedang menghantar bekalan ke pelantar minyak.Antara bekalan yang di angkut termasuklah bahan makanan, alat-alat pengerudian yang berat seperti drill pipe, oil base mud (OBM) dsb. Di Malaysia, bekalan ini dibawa dari ‘Kemaman Supplement Base’ (KSB) ke pelantar-pelantar minyak di perairan Terengganu. Selalunya bekalan akan sampai sekali dalam seminggu. Perjalanan kapal adalah selama 2 minggu bergantung kepada jenis kapal dan keperluan sesuatu pelantar minyak.

Teori Konspirasi : Segitiga Bermuda - Pelbagai Teori dan Spekulasikedudukan segitiga bermuda lautan atlantik


Segitiga Bermuda adalah istilah yang dicetuskan pertama kali oleh seorang penulis berkebangsaan Amerika, Vincent Judith. Ia mengatakan “Sesungguhnya disana terdapat suatu daerah berbentuk segitiga yang meliputi daerah Pantai Timur Florida – Puerto Rico dan kepulauan Bermuda.

Pada permulaan kisah ini mungkin elok kita bincangkan dari sudut pandang geografi Segitiga Bermuda. Kawasannya boleh dikatakan majoriti pemilikannya oleh Amerika Syarikat USA. Setiap bucu penjuru segitiga tersebut adalah mengunjur dari Wilayah Florida iaitu Miami (USA) turun ke Puerto Rico (USA) dan naik ke Pulau Bermuda (UK). Berlaku pertembungan arus panas dan arus sejuk yang berpunca dari arus panas dan sejuk Lautan Atlantik Utara dan Lautan Atlantik Selatan yang akhirnya bertembung keduanya di Segitiga Bermuda.Dalam hadith yang diriwayatkan dari Abu Hurairah, dikatakan bahawa pertemuan antara suhu panas dan dingin (sejuk) adalah ikatan larangan kerana tempat seperti itu adalah tempat yang paling digemari oleh Syaitan.

Marine Terms A
AA
Always Afloat
AAAA
Always Afloat, Always Accessible
AAOSA
Always Afloat Or Safe Aground
AAR
Against All Risks
AARA
Always Accessible or Reachable on Arrival
AB
Able Seaman
ABS
American Bureau of Shipping
AC
Alternating Current (electricity)
ACV
Air Cushion Vehicle
AD
Area Differential

Petronas Offshore Safety Passport FAQ


FAQs  

1. How can we log in to eOSP and where can we find the URL link for eOSP application ? 
 Answer

For PETRONAS Carigali's Staff, you may use your PETRONAS e-mail username and password to login to eOSP. But, if you are PETRONAS Carigali's Contractor Focal 
Point; you are required to request an ID from PETRONAS Carigali's Sponsoring Department. If you are PETRONAS Carigali's Contractor Staff, you are not allowed to login to the system.Please consult with your company for further clarification. The URL can be found at PETRONAS web portal.

Betul Ke Si Tanggang Wujud
Si Tanggang Betul-Betul Wujud Ke?

KISAH seorang lelaki disumpah menjadi batu oleh ibunya begitu popular dalam masyarakat Melayu Nusantara. Di Malaysia, lelaki itu dikenali sebagai Si Tanggang manakala dia dipanggil Malin Kundang di Indonesia dan Nakhoda Manis di Brunei.

Menurut mitosnya, Si Tanggang ialah seorang pemuda miskin yang merantau mengikut sebuah kapal bagi mencari kekayaan.

Malangnya, selepas kaya dia berubah menjadi sombong dan langsung tidak menjenguk ibunya walaupun semasa kapalnya berlabuh di kampung ibunya.

Lebih menyedihkan, si ibu yang datang ke kapal tersebut untuk mencari Si Tanggang telah dihalau oleh anaknya itu.

Tuesday, 10 April 2012

Gadis 16 Tahun Berjaya Belayar Mengilingi DuniaRamai yang tidak sangka akan kejayaan gadis yang berusia hanya 16 tahun itu. Gadis remaja ini yang bernama Jessica Watson berjaya menutup mulut pengkritik apabila beliau telah berjaya belayar mengililingi dunia berbulan-bulan lama masa perjalanan dengan seorang diri pada 15 Mei, 2010.


Gadis dari Australia ini berani membuat keputusan untuk pergi belayar mengilingi dunia seorang diri pada 18 Oktober 2009. Beliau telah belayar lebih dari 200 hari dan sejauh lebih 23,000 batu nautika dengan kapal layar beliau yang sepanjang 30 kaki berwarna merah jambu, bernama “Ella’s Pink Boat”. Beliau telah meredah lautan ombak besar, angin kencang, dan sepi keseorangan sepanjang perjalanan beliau untuk membuktikan bahawa remaja pada tahap umurnya itu mampu untuk membuat apa sahaja.

kapal Ro-Ro - Roll on - Roll Off
kapal Ro-RO adalah kapal yang boleh memuat kenderaan yang boleh berjalan masuk kedalam kapal dengan sendiri dan boleh keluar dengan sendiri, Ro-Ro bermaksud  roll on - roll off

ramai yang mengenali kapal ro-ro sebagai pengankut kerete, ia  juga boleh mengangkut bas, truck, moto, kereta penumpang serta penumpang jalan kaki
Jenis jenis kapal RO-RO
1- kapal penyeberang/ ferry yang nelintang laut untuk ke pulau
2- kapal pengankut kenderaan
3- kapal general cargo yang beroperasi sebagai kapal Ro-Ro

kapal langgar jambatan

Sebuah kapal pembawa bahagian kapal angkasa telah melanggar jambatan di Kentucky, Amerika Syarikat. Kapal sepanjang 312 kaki tersebut sedang membawa alatan roket untuk pusat pelepasan Cape Canaveral Air Force Station di Florida.
REKOD DUNIA CIPTA REPLIKA PELANTAR MINYAK DARI EMPAT JUTA BATANG MANCIS!


Seorang pesara lelaki di Britain, David Reynolds mencipta rekod dunia selepas dia berjaya membina replika sebuah pelantar minyak di Laut Utara, Britain dengan menggunakan empat juta batang mancis.

Reynolds, 51, bekas pekerja pelantar cari gali minyak di Laut Utara itu mengambil masa selama 15 tahun dan berbelanja £5,000 (RM27,554) untuk membeli batang mancis dan gam.

Monday, 9 April 2012

kapal ambulance


10 tumpahan minyak terkenal

Amoco Cadiz.
Kapal tangki Amoco Cadiz menempuh badai dan terdampar di luar pantai Brittany, Perancis pada 16 Mac, 1978, menumpahkan 68,700,000 gelen minyak ke laut, mencemarkan sekitar 200 batu pantai Brittany.Tumpahan Minyak di Teluk Arab.
Semasa Perang Teluk 1991, tentera Iraq memusnahkan kapal tangki, terminal dan telaga minyak di Kuwait, menyebabkan pertumpahan sekitar 900,000,000 tong minyak. Ini adalah tumpahan minyak yang terbesar dalam sejarah.Hotel Pelantar MinyakSeaventures Dive Resort dahulunya hanya sebuah besi buruk yang tidak digunakan dan tidak berguna lagi. Namun besi buruk yang pada awalnya adalah sebuah pelantar minyak akhirnya diubah menjadi sebuah hotel ditengah-tengah Laut China Selatan. Dengan dikelilingi laut biru memang ini ialah sebuah destinasi percutian terbaik untuk anda dan keluarga, apa lagi kena dengan musim cuti sekarang ini. Ok jom layan Hotel pelantar minyakSenarai Company Kapal Singapore


AET Tankers Pte Ltd
1 HarbourFront Avenue #11-01
Keppel Bay Tower
Singapore 098632 
Tel : 61002288
Fax : 63762791


Altus Shipping Pte Ltd79 Anson Road #13-03
Singapore 079906
Tel : 63233500
Fax : 63233700


Amsbach Marine (S) Pte Ltd15 Scotts Road #09-08
Thong Teck Building
Singapore 228218
Tel : 67349052
Fax : 67322045


Sunday, 8 April 2012

FLIP : kapal penyelidik yang unikAdalah sebuah kapal penyelidik yang boleh berkedudukan mendatar atau menegak.
Dicipta oleh tentera amerika syarikat dan kerjasama oleh makmal fizik marine pada tahun 1962. Pajang FLIP marine ini ialah 355 kaki,.

Sejak penubuhannya, tanpa gagal, FLIP telah digunakan di lebih 300 operasi di seluruhdunia, dan ia kini dimiliki oleh Institusi Scripps Oseanografi.


Kapal Mewah Ikut Laluan TitanicLONDON : Hampir 100 tahun selepas kapal Titanic karam, sebuah kapal pesiaran mewah, MS Balmoral dengan jumlah penumpang yang sama memulakan pelayaran semalam.
Kapal itu belayar dengan mengikut laluan yang sama Titanic dari pelabuhan di Southampton.
Ia membawa 1,309 penumpang.
Kapal itu turut menuju ke lokasi Titanic yang tenggelam pada 15 April 1912 di Lautan Atlantik. Titanic karam semasa pelayaran sulung menuju ke New York, Amerika Syarikat.
Pelayaran selama 12 malam itu adalah sempena ulang tahun ke-100 tragedi kapal terbabit.
Pihak penganjur cuba menghidupkan semula pengalaman di atas kapal tersebut seperti sajian makanan yang sama sehingga kepada persembahan muzik secara langsung zaman itu.
Menurut pihak penganjur, penumpang dari 28 buah negara menempah pelayaran itu.
Sebahagian mereka merupakan saudara-mara penumpang kapal tersebut.
Tiket-tiket berharga AS$4,445 (RM13,595) sehingga AS$9,520 (RM29,117) ditawarkan kepada

Kenali Jenis Kapal


JENIS KAPAL BERDASARKAN BAHAN BUATANYA

-Kapal kayu

  • kapal yang di perbuat dari kayu-Kapal Fiber Glass 
  • Kapal yang diperbuat dari Fiber Glass.


Thursday, 5 April 2012

Pelaut Paling Lama Bertugas Di Laut


London : John Wicking, 49, menjadi pelaut yang paling lama berada di laut dengan jumlah pelayarannya sepanjang 33 tahun berkhidmat dengan tentera laut Britain adalah 5,100 hari atau bersamaan 14 tahun.
Dia juga telah melawat lebih 30 negara dan bertugas dengan 10 kapal selam serta lima kapal.
Sepanjang tempoh perkhidmatannya itu, dia terlepas sambutan ulang tahun perkahwinan serta kelahiran dua cucunya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pelaut Malaya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...